За първи път – Apple продукти са нападнати от вирус, който иска откуп

apple-hit-by-ransomware

Операционните системи на Apple са известни с това, че потребителите им не е нужно да се притесняват от вируси, по начина, по който го правят потребителите на Microsoft Windows.

Въпреки сигурната операционна система, компютрите Mac на Apple са нападнати от вирус от типа – Ransomware. При този тип вируси, хакерите имат за цел да заразят Вашия компютър, след което зловредният софтуер заключва Ваши файлове чрез криптиране. Заключването на файловете Ви продължава докато не заплатите откуп на хакерите, след което Вашият достъп е възстановен. Откупът се заплаща във виртуалната валута BitCoin и е на стойност 1 bitcoin, което се равнява на около $400.

Вирусът е засечен в програма, на име Transmission, която служи за споделяне на данни в BitTorrent мрежата. Кодовото име на зловредния софтуер е KeRanger, и изследователите от Palo Alto предупреждават, че всички, които са изтеглили това приложение са изложени на риск.

Напомняме, че последният случай на подобен опит за атака на компютри на Apple беше през 2014, когато той е бил спрян преди да бъде осъществен.

 

Leave a comment below

comments